Posted on Leave a comment

Nočna izjava Arsenala dokazuje eno stvar o oživljenem boju za naslov prvaka Premier League

nocna-izjava-arsenala-dokazuje-eno-stvar-o-ozivljenem-boju-za-naslov-prvaka-premier-league

Toliko o tem, da je to eden od nerodnih preostalih Arsenalovih popravkov, da ne omenjam ideje, da je bilo dirke za naslov konec. Chelsea je imel za vse to druge načrte, ravno zato, ker ni mogel uresničiti nobenega lastnega načrta igre. Sploh niso mogli storiti veliko nogometni dresi za otroke.

To pomeni, da je na večer, ko je Arsenal s 5:0, ki je morda najboljša predstava Mikela Artete doslej, osvojil tri točke, težko govoriti o Chelseaju. Pozornost bo spet usmerjena v prihodnost Mauricia Pochettina. Osredotočiti se je treba na širše vodenje tega kluba. To je bilo ponižanje, za katerega se je že nekaj časa zdelo, da ga bo Chelsea doživel. Toliko tudi za igralce, ki so se okrepili ob odsotnosti bolnega Cola Palmerja.

Namesto tega jih je Arsenal, ki je bil povsem razpoložen, le poteptal. To je bila ena od tistih tekem, ko bi se lahko za Chelsea končalo veliko slabše, glede na število zapravljenih priložnosti samo v prvem polčasu. Kai Havertz, igralec, ki ga je Chelsea prodal, da bi v tem skoraj nerazložljivem modelu nabora naredil prostor za še več neizkušenih mladincev, je doživel lastno podpisano predstavo. Nemec je dosegel dva zadetka, prav tako Ben White, zmaga pa je za Arsenal postala tako rutinska, da je lahko branilec, ki običajno ni znan po svojih zaključkih, napredoval. Leandro Trossard je že po petih minutah odprl vse tekme, da je bila tekma komajda še prava tekma v kakršnem koli pomenu besede.

Tudi največja zmaga Arsenala nad Chelseajem v zgodovini je bila precejšen preobrat v zgodovini. Včasih je bil to dvoboj, ki ga je Arsenal najbolj sovražil prav zato, ker so v boju utrjene ekipe Chelseaja točno vedele, kako ga premagati, in skoraj vedno so ga tudi premagale. Zdelo se je, da se to zgodi ne glede na okoliščine, celo v sezoni 2015/16, ko je bil Chelsea v še slabšem ligaškem položaju kot zdaj.

Namesto tega so bili Pochettinovi izbranci popolni možni nasprotniki. Arsenal je oživel. Ne smemo pozabiti, da je Artetova ekipa prišla na to tekmo, potem ko se je z zmago z 2:0 pri Wolvesu pravkar vrnila na pravo pot. To bi lahko bil nevaren dvoboj, ki bi jim lahko spet pokvaril začetek sezone. Zgodilo se je ravno nasprotno. Arsenal zdaj spet z veliko večjim zagonom gleda na to trofejo. To se nadaljuje.

Pri tem je mogoče, da je bil izpad iz Lige prvakov prejšnji teden najboljša stvar, ki se je lahko zgodila Arsenalu. Zdaj imajo med tekmami čas in prostor za dihanje. Prav tako, kar je najpomembneje, imajo vodstvo.

V tem je nekaj iluzije, čeprav ne toliko kot pri tej ekipi Chelseaja. Arsenal je odigral eno tekmo več kot Liverpool in dve več kot Manchester City.

Obstaja verjetnost, da se bo to število izničilo. Vendar pa je Arsenal za zdaj naredil, kar je bilo v njegovi moči. In morda se bodo stvari spremenile.

Tako kot v primeru poraza Bayerna v Münchnu bi lahko tudi v tem primeru koledar in kontekst bolj pomembno vplivala na dejansko razpredelnico in uvrstitev. Če City ne bi bil v polfinalu pokala FA – in bi namesto tega konec tedna zmagal na rutinski ligaški tekmi -, bi bil še vedno na otipljivi razdalji od vrha, ti rezultati pa bi bolj spominjali na Arsenal, ki se drži.

Dve zaporedni zmagi pred naslednjo tekmo prvakov pa sta pripomogli k spremembi psihologije predtekmovanja. Zdaj je City pod pritiskom, da se odzove. Liverpool bo vsaj naslednjo tekmo odigral v sredo zvečer proti Evertonu. Vse oči bodo uprte v te tekme, da bi videle, kaj se bo zgodilo, in opazovale njihovo prepričanje, ko se bo zadnji dan še bolj približal.

O Arsenalu ne more biti več veliko dvoma, tudi če upoštevamo lahkotnost te zmage.

“Razlike so tako majhne in včasih na dan ne moreš biti boljši od nasprotnika ali pa v določenih trenutkih nimaš potrebne sreče, toda kaj moraš storiti? Odzvati se moraš in se soočiti s trenutkom, ta trenutek pa je lep,” je dejal Arteta.

“Za to smo delali devet mesecev. Zato se moraš z njim vsekakor soočiti na pravi način, ceniti tisto, kar imamo, in predvsem verjeti. Če si to sposoben početi devet mesecev, si sposoben tudi zmagati, vendar moraš najprej verjeti in dosledno delati to, kar si delal, nič drugega.”

Sami bi si lahko stvari precej otežili. Naredili so ravno nasprotno in uživali v eni najbolj ekspresivnih tekem v tej sezoni. In to proti domnevnemu tekmecu. Arsenal se bo v nedeljo naslednjič pomeril s svojimi največjimi tekmeci, in sicer na veliko težji preizkušnji. Tottenham Hotspur ne bo imel enakega pričakovanja, da bi Arteta lahko uničil njegov izziv za naslov. Arsenal je videti dobro razpoložen. Vsaj videti je, kot da lahko to storijo do zadnjega dne.

Kar zadeva Chelsea, je vse tako brezciljno. Vsakič, ko se zdi, da uživajo v občutku izboljšanja, otroški nogometni dresi jih popolna brezvoljnost ekipe vrne nazaj. Ni prave smeri.

To je zagotovilo, da je bila ta tekma enosmerna. Havertz je to ponazoril s prvim pomembnim trenutkom na tekmi, ko je preprosto stekel naravnost skozi Chelsea, nato pa je Declan Rice storil enako in pripravil Trossarda za enostaven zaključek. Ni bilo tako preprosto, kot je menil White, saj je imel veliko prostora po kotu za svoj prvi zadetek, nato pa je vse skupaj zaključil z vodenim volejem. Morda to ni bilo namerno, ne da bi ga to skrbelo. Havertzova dva zaključka za 3:0 in 4:0 sta bila zagotovo namerna. Arsenal je želel povzročiti čim večjo škodo.

Medtem ko se bo o Pochettinovi prihodnosti zdaj razpravljalo okoli igre, obstaja verjetnost, da bo Chelsea le vztrajal. Hierarhija se zaveda, da ima večje težave.

Klub je v moderni dobi le redko doživel večje poraze. Stvari so se spremenile, nenazadnje tudi v tekmi za naslov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja