Posted on Leave a comment

Kako je Liverpool zaradi poraza z Man Unitedom izgubil tekmo za naslov

Nogometni dresi Euro 2024 V nekem drugem svetu je bil prelomni trenutek v vladavini Erika ten Haga v Manchester Unitedu poraz proti Liverpoolu. Toda namesto začetka konca zanj je Jurgen Klopp v zmagovalnem krogu ostal brez zmag, ki bi lahko pripeljale do srebrnih medalj. To bo morda v uteho Unitedu, ki je v svoji mučni kampanji, vendar je med tem, ko so se sami spotaknili, povzročil, da se je Liverpool spotaknil.

Izid 4:3 v pokalu FA je končal prizadevanja za četveroboj in, kot je dejal Klopp, “je bil kot katastrofa, saj smo bili tako dobri in smo ga vseeno izgubili”. Rezultatu 2:2 v Premier ligi sta sledila dvojna poraza Liverpoola na Anfieldu, z Atalanto in v nedeljo s Crystal Palace. “Nisem prepričan, da nam je to, kako smo se spopadli s tekmama z Unitedom, še posebej pomagalo,” je dejal Klopp.

Če to kaže, da so njegovi miselni pošasti izgubili živce v odločilnem tednu, dresi za otroke se je razplet Liverpoola čutil vzrok utrujenosti in oblike, prej plodne strani, ki se je izkazala za slabo v obeh poljih, ekipe, ki se je kot igralci vrnila, so v teoriji tako močni, kot so bili več mesecev, vendar so pravkar dostavili dva najslabša rezultata kampanje.

Andy Robertson, redka izjema po svojem dinamičnem nastopu proti Sheffield Unitedu in odstranitvi gola, da bi zavrnil Palace, je poudaril težave na obeh straneh. “Trenutno imamo težave z ohranjanjem čistih kartonov,” je dejal. Na devetih tekmah niso imeli nobene, na 19 tekmah pa tri, saj se je Liverpoolova formula, po kateri so nasprotniki prestopali, a so bili boljši, izkazala za pomanjkljivo. Težava pri pridobivanju 27 točk iz izgubljenih položajev je v tem, da je treba najprej izgubiti. Dvakrat v štirih dneh jim ni uspelo spremeniti poraza v zmago.

“Fantje pred golom morajo biti boljši,” je dodal Robertson. “Toda fantje zadaj, kot obrambna enota v celoti, moramo biti boljši.” Kloppovo analizo zmagovitega zadetka, ki ga je dosegel nemarkiran Eberechi Eze – “to se ne more zgoditi” – bi lahko uporabili za marsikateri gol, ki so ga prejeli. Medtem ekipa, ki je v vseh tekmovanjih dosegla 127 zadetkov, na zadnjih dveh tekmah ni dosegla nobenega. V zadnjih treh so dosegli dva gola iz 68 strelov: ker je bil en strel Mohameda Salaha kazenski, se je to število zmanjšalo na enega iz 67 poskusov v vseh drugih fazah igre.

Številke se pri posameznikih odražajo na različne načine. Salah na štirih tekmah ni dosegel zadetka na odprtem igrišču; ni si povrnil jesenskega sijaja. Zabavna nepredvidljivost Darwina Nuneza pred golom je lahko navdušujoča, ko drugi dosegajo zadetke, a je frustrirajoča, ko jih ne, zato ga je Klopp odstranil že na treh zaporednih tekmah. Diogo Jota je zaradi svojega gibanja in zaključevanja edinstven v tem moštvu, vendar je verjetno, tako kot Trent Alexander-Arnold, Liverpool potreboval vsakega, ki je bil popolnoma pripravljen pred dvema tednoma, da bi lahko v celoti prispeval zdaj.

Nekaj podobnega lahko rečemo tudi za Curtisa Jonesa, ki je bil ob poškodbi v življenjski formi, vendar se ni vrnil na isti ravni. “Nekakšen ritem,” je razmišljal Klopp, ki je začutil, da ga je ob svoji vrnitvi pogrešal tudi Dominik Szoboszlai. Na vseh oddelkih je čutiti, da bi moral biti Liverpool vedno močnejši, a je dejansko šibkejši, kot je bil.

V sredini igrišča sta bila zaradi poškodb preobremenjena Wataru Endo in Alexis Mac Allister. Morda se vsak od njiju zdaj trudi: Argentinec je do zadnjih dveh tekem prikazoval vrhunske predstave, Japonec pa zdaj začenja spominjati na novinca, ki je imel jeseni težave, in ne na odkritje, ki je bilo pozimi v ospredju. “Ali sta Wataru in Macca v zadnjih nekaj tednih igrala nekoliko preveč? Morda,” je dejal Klopp. “Bila sta najbolj uporabljena, zlasti Macca.”

Brez te energije je imela Palace v sredini igrišča toliko prostora, Otroški Nogometni Dresi kot da bi igrala proti Ten Hag’s Unitedu. “Proti žogi smo bili popoln stroj,” je dodal Klopp s poudarkom na pretekliku. Liverpool je morda izgubil svojo fizično prednost, saj ga je izčrpalo pol stoletja energičnih tekem. “Crystal Palace je imel veliko preveč nogometnih trenutkov, ko smo tekli v napačno smer,” je Klopp povzel, kako je Liverpool izgubil svojo pot.

Vse to je izpostavilo obrambo. Kostas Tsimikas je proti Atalanti preživel šokantnih 45 minut. Joe Gomez, ki je bil še pred kratkim izjemen, se je umiril. Ibrahima Konate je bil nezanesljiv, ko ga je Liverpool potreboval, da bi bil bolj dosleden in trden; celo izjemno zanesljivi Virgil van Dijk je imel težak teden.

Če se vrnemo malo nazaj, se je zdelo, da lahko Liverpool ne glede na to, kdo manjka, zmaga povsod in z vsakim. Včasih se je bilo mogoče čuditi uspehu neustrašnih podprvakov. Toda daljša izpostavljenost nogometu prve ekipe je lahko nevarna. Za Jarella Quansaha je bil Old Trafford predaleč, ko je bil kriv za gol Bruna Fernandesa. Za Caoimhina Kelleherja je bila to Atalanta, ko je storil napako pri dveh golih. Za Conorja Bradleyja zadnje predstave niso bile tako živahne in brezhibne, kot so bile januarja in februarja.

To pomeni, da v ekipi nenadoma le redki igrajo dobro; v času sezone, ko Kloppove ekipe pogosto strmo krenejo naprej. Ko so leta 2022 prejšnjič osvojili četveroboj, so vrhunec dosegli aprila. Zdaj je večina – vključno s Kloppom, katerega izbor ekipe proti Atalanti je zdaj videti še bolj zgrešen – najbolje videti na prejšnjih tekmah. Morda jim je United stopil v glavo. Toda Liverpool, ki je na Old Trafford v pokalu FA odšel s tremi porazi na 36 tekmah, je zdaj izgubil tri od šestih. In United jim je morda pomagal izločiti jih iz Lige Evropa in tekme za naslov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja